V januarju se je večgeneracijski center + Točka moči Ilirska Bistrica povezal z društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica in za člane skupine K(r)uharije pripravil kuharski delavnici, na kateri se je pripravljalo tradicionalno vzhodnoevropsko pecivo “pljacok”. Kuharski delavnici sta bili vodeni s strani državljank Ukrajine, ki že nekaj časa živijo v našem okolju.
Na povezavi najdete recept. Za natisnjeno verzijo recepta pa obiščite Točko moči+ in vprašajte zanj. Dober tek😉
Nekaj besed o pecivu:
Pljacok je tradicionalno vzhodnoevropsko pecivo, ki je še posebej popularno v Ukrajini in na Poljskem.
Sprva so bili pljacki preproste pite z zeljem ali krompirjem, sčasoma pa se je recept razvijal in prilagajal lokalnim željam in razpoložljivim sestavinam. Tako so se pojavile različice z mesnimi, gobjimi, sadnimi in sladkimi nadevi. Različni deli Ukrajine in Poljske imajo svoje edinstvene recepte, ki odražajo kulinarične značilnosti posamezne regije.
Na Poljskem in v Ukrajini nobeno praznovanje (praznik, zabava) ne more potekati brez pljackov. Omeniti velja, da je istočasno vedno postreženih več vrst te poslastice (vsaj 2-3). To predstavlja pravi “vrhunec” vsake pogostitve. Velja prepričanje, da več kot je različnih pljackov na pogostitvi – bogatejša je hiša in spretnejša je gospodinja! Na mizi so obvezno tudi ob cerkvenih praznikih, saj so simbol gostoljubnosti in velikodušnosti. Čeprav se pljacki pripravljajo za skoraj vse praznike, so najbolj povezani s porokami. Pljacki simbolizirajo nov začetek in skupno gospodinjstvo mladoporočencev.
